De duikvereniging van Utrecht en omstreken
Maarsseveense plas, Westbroekse Binnenweg 2C, Tienhoven

vinkeveen weekend

Welkom Forums Duiken vinkeveen weekend

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #456
  Eric
  Bijdrager

  Beste lezer,
  Vanaf dit jaar heeft het wel bekende zeeland weekend boekje een echte tegenhanger het Vinkenveen weekend boekje! Hier in vind je alle informatie over het weekend en over de Vinkeveense plassen.

  De inschrijflijst bestaat dit jaar uit 2 lijsten de kampeerders en de dagjes mensen hoe dit precies werkt lees je verderop.

  We hopen in ieder geval dat het dit jaar net zo’n gezellig weekend word met het zelfde mooie weer als vorig jaar!

  De duik E.C

   

  De geschiedenis van Vinkeveen
  De Vinkeveense Plassen zijn door de jaren heen van grote betekenis geweest. Eerst voor het leveren van turf. Daarna voor de winning van zand voor de Amsterdamse Bijlmer. En nu zijn de plassen een belangrijk recreatiegebied met honderdduizenden bezoekers per jaar.

  Het gebied waar nu de Vinkeveense Plassen liggen, was vroeger land. De plassen zijn ontstaan door het afgraven van veen. Veel andere veengebieden werden ingepolderd. Maar Vinkeveen wilde het water behouden. Het dorp hoopte zo bezoekers te trekken. En met succes, weten we nu.

  Met veenstekers werd het veen afgegraven. Van veen werd turf gemaakt. Turf is een eeuwenoude brandstof. Na de Tweede Wereldoorlog werd de vraag naar turf kleiner. Kolen en aardgas waren de nieuwe brandstoffen. Toch is in Vinkeveen tot 1975 veen gestoken. Het natte veen werd op de kant opgeslagen op de zogeheten legakkers. Hier moest het veen drogen. Van het gedroogde veen werden turven gestoken en te drogen gelegd.

  In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw werden miljoenen kubieke meters zand uit die plassen weggezogen. Dit zand diende als ondergrond voor de Bijlmermeer en de aanleg van de A2. Door de zandwinning ontstond een ruim vijftig meter diepe trechter in de plas. Om het achterland te beschermen tegen wegdrijven richting de plassen, werden de zandeilanden aangelegd.

   

  het weekend voor de kampeerders
  Het weekend voor de kampeerders begint op vrijdag 31 augustus. Er kan dan vanaf de boothelling achterop zandeiland 4(kaart locatie 1) vanaf 19:00 uur tot 20:30 worden ingescheept op het Lake Diving duik ponton(zie foto) deze vaart je dan naar het start eiland ook bekend als eiland 8.

  Hier zullen we onze eerste duik van het weekend maken aan de zuid kant van het eiland.(kaart locatie 2) dit is een nachtduik waarbij je de wrakken van div zeil boten en motorjachten kan tegenkomen. En natuurlijk ook genieten van het goede zicht en de bekende vissen van snoek tot baars een van voorn tot paling.

  Na de duik maken we ons kamp op eiland 8(kaart locatie 3) waarna je onder het genot van je eigen drankje al je sterke duikverhalen weer eens de ronde kan laten gaan.

  In de ochtend kan je gebruikmaken van een gaspitje en de skottel. Ook is er een bakje koffie of thee.

  Lees voor de rest van het programma verder bij de dagjes mensen.

   

  Het weekend voor de dagjes mensen
  Voor de dagjes mensen verzamelen we op zaterdag 1 september om 9:00 ook bij de boothelling achterop zandeiland 4 (kaart locatie 1) ook de dagjes mensen worden dan met het Lake Diving ponton naar het start eiland gevaren waar ze zich bij de kampeerders voegen.

  Hierna zullen we aansluitend een duik maken aan de noordkant van het eiland (kaart locatie 4) waar we kunnen genieten van de enorme veen blokken van soms wel 15 meter die hier over de bodem verspreid liggen. Dit gecombineerd met het over het algemeen zeer goede zicht is dit een werkelijk spektakel. En ook hier kunnen er van alle soorten vis gespot worden maar vooral de snoekbaars is hier meestal veel aanwezig.

  Na de duik is er de mogelijkheid je fles te vullen

  Je kan hem op de boot neerleggen en 2,5 euro

  Aan de daar aangewezen persoon geven.

   

  S ’middags word er een broodje hamburger

  geserveerd (voor luc een eitje) met wat fris

  te drinken.

   

  Hierna gaan we een duik maken aan de zuidkant van het eiland, waar we net als bij de nacht duik de wrakken van div zeil boten en motorjachten kunnen tegenkomen. En natuurlijk ook genieten van het goede zicht en de bekende vissen van snoek tot baars een van voorn tot paling.

   

  Aansluitend na de duik varen we iedereen weer naar eiland 4 wat dus ook het einde van het weekend is.

   

   

   

   

   

  Kosten

  De kosten van dit weekend zijn:

  Voor Kampeerders          leden 10,00 euro

  Niet leden 15,00 euro

  Voor dagjes mensen        leden 5,00 euro

  Niet leden 10,00 euro

   

  Dit graag voor 26 augustus overmaken op NL70 INGB 0004  2797 58

  T.a.v. Vinkeveen weekend

  locatie's vinkeveen weekend

  #457
  Thijs
  Bijdrager

  Ik ben er op zaterdag en zondag bij.

  Ik kom zaterdagochtend

  Groeten,

  Thijs

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.